20.11.2023
Skift til grønnere lys
Bytt ut de gamle lysarmaturene til nye moderne LED-lamper. Det er godt for både økonomien og klima.
Lyset som vi kjenner det er forandret. Fra høsten 2023 er lysrør forbudt i EU og EØS. Både på grunn av at de inneholder kvikksølv, og fordi energiforbruket er for høyt. Det er med andre ord ikke tillatt å produsere eller importere kompaktlysrør, sirkelrør, vanlige lange lysstoffrør og halogenrør.
Det vil si at forhandlere ganske raskt vil gå tomt for restene av lysrør.
–Vi har hatt så billig strøm i Norge at vi ikke har trengt å ta oss råd til å oppgradere til grønnere lyskilder. Nå svir det litt mer i lommeboka, men det er vel verdt å bytte armaturer, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturer.
Ny motor i gammel bil
Det er fullt mulig å sette inn moderne LED-lysrør i gamle armaturer. Problemet er at de gamle armaturene ikke er godkjent for den nye teknologien. Så den lampen må godkjennes på nytt, og noen må ta ansvaret for det. For en privatperson har ikke dette noen betydning, men for en skole eller et helseforetak, har man mange andre funksjoner i bygget som kan påvirkes av støy fra gamle armaturer.
Dessuten er armaturene sannsynligvis såpass gamle at de snart må byttes uansett. De hadde en levetid på 25-30 år, men mange bygg har armaturer som er enda eldre enn det.
–Det høres ut som en god ide å sette inn LED-rør, men i praksis er det som å sette en ny motor inn i en gammel bil. Det hjelper ikke om motoren er ny hvis hjulene detter av i første svingen, Det er dessuten å spare seg til fant, sier Kvernvold.
Nytt lys i skoler og næringsbygg
Flere private og offentlige næringsbygg, deriblant undervisningsbygg har begynt utskiftingen. Mange av kommunene rundt oss er godt i gang med utskifting av belysning i klasserom, fellesarealer og gymsaler.
–Vi skifter etter lysberegninger slik at rommene får den riktige lysstyrken og jevnheten. Noen rom har vært veldig mørke, andre har hatt for skarp belysning. Med LED-lys blir ikke bare skolene mer energieffektive, men barn og ansatte vil også få bedre lysmiljø for læring og undervisning, sier daglig leder Vegard Jelstad i Krøderen Elektro.
De pleier å skifte lampene i et skolebygg i flere etapper, slik at skolen kan fortsette nesten som vanlig de dagene det tar. En liten gymsal med 20 lamper kan ta ca. tre dager inkludert eventuelle malearbeider og testkjøring av lyset. Det er en ganske grei jobb, forteller Smith, avhengig av kvaliteten på kabler og eksisterende styringssystemer.
–Vi anbefaler ikke å sette inn LED-rør i gamle komponenter. De nye lampene holder mye lenger og da har man også garantien i orden. Den kostnaden sparer man fort inn igjen. Og man merker veldig kjapt verdien av de nye lampene, sier han.
Smartere, billigere
Bytter du til nye armaturer, sparer du mellom 50 og 80 prosent, ifølge Kvernvold.
Anlegget kan oppgraderes raskt. Man trenger ikke bytte himlinger, siden man kan bruke rehab-ringer som dekker omrisset av eksisterende armaturer. Det er selvsagt noe dyrere å bytte hele anlegget. Men nedbetalingstiden er i skrivende stund på rundt tre år, litt avhengig av hvilken strømpris man regner med.
De nye komplette armaturene har opp til 100.000 timers levetid, det vil si ca. 30 år med vanlig næringsforbruk.
–Du får glede av den nye teknologien på flere måter. Du får en bedre CO2-klassifisering av hele bygget. Du får mindre støy fra armaturene, som mange sliter med i dag. Du får mer behagelig lysforhold. Og du kan styre lyset smartere med sensorer og dimmere, sier Kvernvold.
Energisparing i praksis
Ta et eksempel med et parkeringshus i Oslo. Der har lyset stått på konstant av sikkerhets grunner. Med nye sensorer, slår lyset seg på fra 10 prosent til 100 prosent umiddelbart når noen kommer inn i lokalet. Det vil si at lystimene gikk ned fra 24 timer til 5 timer i døgnet.
–Du skal ikke regne mye på det til å skjønne at det er bra både for bedriften og for klima, sier Kvernvold.